Infinity pool

Αναπτυξιακός 4887/2022: Από 12 Ιουνίου ο δεύτερος κύκλος αιτήσεων για το Καθεστώς «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων»

Από τη Δευτέρα 12η Ιουνίου 2023 ξεκινά ο δεύτερος κύκλος υποβολής των αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στο καθεστώς «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» του νέου Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022.

Πιο συγκεκριμένα, ως ημερομηνία έναρξης της υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στο Καθεστώς Ενίσχυσης «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» ορίζεται η 12η Ιουνίου 2023 και ημερομηνία λήξης του κύκλου υποβολών η 13η Οκτωβρίου 2023.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του παρόντος καθεστώτος για το έτος 2023 ανέρχεται σε εκατόν πενήντα εκατομμύρια (150.000.000) ευρώ, εκ των οποίων εβδομήντα πέντε εκατομμύρια (75.000.000) ευρώ αφορούν το είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής. Τα λοιπά εβδομήντα πέντε εκατομμύρια (75.000.000) ευρώ αφορούν τα είδη ενίσχυσης της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης και προέρχονται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Προβλέπεται ενίσχυση μέχρι 75%, με βάση τον Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και την περιοχή εγκατάστασης.

Υπαγόμενα επενδυτικά σχέδια

Τα υπαγόμενα στο καθεστώς επενδυτικά σχέδια αφορούν κατά κύριο λόγο σε Κύρια Τουριστικά Καταλύματα:

  • Ίδρυση ή επέκταση ξενοδοχειακών μονάδων τεσσάρων (4) τουλάχιστον αστέρων,
  • Εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων που ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τριών (3) τουλάχιστον αστέρων, αφού παρέλθει πενταετία από την έναρξη λειτουργίας της μονάδας ή από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της προηγούμενης επένδυσης εκσυγχρονισμού ολοκληρωμένης μορφής της μονάδας, καθώς και εκσυγχρονισμού μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων, εφόσον αναβαθμίζονται σε κατηγορία τριών (3) τουλάχιστον αστέρων,
  • Επέκταση ή/και εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους, για δύο (2) τουλάχιστον έτη πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής, με την προϋπόθεση ότι στο διάστημα διακοπής δεν έχει γίνει αλλαγή χρήσης του κτιρίου και ότι, μέσω της επέκτασης ή του εκσυγχρονισμού ολοκληρωμένης μορφής, αναβαθμίζονται σε κατηγορία τεσσάρων (4) τουλάχιστον αστέρων
  • Ίδρυση, επέκταση ή/και εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής τουριστικών οργανωμένων κατασκηνώσεων (camping), τα οποία ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τριών (3) τουλάχιστον αστέρων,
  • Ίδρυση ή/και εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων εντός χαρακτηρισμένων παραδοσιακών ή διατηρητέων κτιρίων, τα οποία ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τριών (3) τουλάχιστον αστέρων,
  • Ίδρυση, επέκταση ή/και εκσυγχρονισμό σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, όπως ορίζονται στον ν. 4276/2014 (Α΄ 155), που κατατίθενται ως ενιαία σχέδια, μη περιλαμβανομένων των προς μεταβίβαση ή μακροχρόνια μίσθωση κτιρίων και εγκαταστάσεων,
  • Ίδρυση, επέκταση ή/και εκσυγχρονισμό ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας (condo hotels), όπως ορίζονται στον ν. 4276/2014, που ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τεσσάρων (4) τουλάχιστον αστέρων και υπό την προϋπόθεση ότι η μεταβίβαση ή η μακροχρόνια μίσθωση ενισχυόμενων τμημάτων αυτών λαμβάνει χώρα.

Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στο καθεστώς Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων ορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα:

  • Μεγάλες Επιχειρήσεις: 1.000.000€
  • Μεσαίες Επιχειρήσεις: 500.000€
  • Μικρές Επιχειρήσεις: 250.000€
  • Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις: 100.000€
  • Συνεταιρισμοί, Κοιν.Σ.Επ., Ο.Π. κ.λπ.: 50.000€

Σημειώνεται ότι επιτρέπεται η υποβολή επενδυτικού σχεδίου που έχει ήδη υποβληθεί στην 1η Προκήρυξη του παρόντος καθεστώτος, με την προϋπόθεση της προηγούμενης κατάθεσης αιτήματος απόσυρσής του στην αρμόδια Υπηρεσία ή την προηγούμενη έκδοση απορριπτικής απόφασης.

Πώς μπορούμε να φανούμε χρήσιμοι;

Για τη διασφάλιση της συνέχειας της Τουριστικής Ανάπτυξης, απαιτείται υψηλή εξειδίκευση, συνεχής επικαιροποίηση των προσφερόμενων υπηρεσιών, καθώς και σεβασμός σε αξίες όπως η βιωσιμότητα, η αειφορία, η περιβαλλοντική προστασία και η ποιότητα.

Η Τουριστική ανάπτυξη προϋποθέτει την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, είτε μέσω προγραμμάτων, είτε και μέσω διασφάλισης funding από διάφορους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς (funds, τράπεζες κλπ.). Η διασφάλιση της βιωσιμότητας ενός επενδυτικού σχεδίου απαιτεί εμπεριστατωμένη ανάλυση και τεκμηρίωση της σκοπιμότητας και της βιωσιμότητας του.

Αναλαμβάνουμε την προετοιμασία, τη σύνταξη, την υποβολή και τη διαχείριση της επενδυτικής σας πρότασης, διασφαλίζοντας την ωριμότητα των προς υπαγωγή έργων.

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσα από εδώ.

Share your thoughts