Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016, Προκήρυξη Καθεστώτων

Δύο νέες προκηρύξεις του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016, συνολικού προϋπολογισμού 805 εκατ. €, υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης

  • Γενική Επιχειρηματικότητα (7ος Κύκλος)
    Ημερομηνία λήξης Υποβολής των Αιτήσεων την 30 Ιουλίου 2021.
  • Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών & Μικρών Επιχειρήσεων (5ος Κύκλος)
    Ημερομηνία λήξης Υποβολής των Αιτήσεων την 30 Ιουλίου 2021.

Γενική Επιχειρηματικότητα

Ο προϋπολογισμός για αυτό το καθεστώς ενίσχυσης ανέρχεται στα 400 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 120 εκατομμύρια ευρώ αφορούν στα είδη ενίσχυσης της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης και προέρχονται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων και τα 280 εκατομμύρια ευρώ αφορούν στο είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής.

Απευθύνεται σε επιχειρήσεις που βρίσκονται  εγκατεστημένες ή έχουν υποκατάστημα στην ελληνική επικράτεια με τη μορφή ατομικής επιχείρησης, εμπορικής εταιρείας, συνεταιρισμού, Κοιν.Σ.Επ., Αγροτικού Συνεταιρισμού, Ομάδας Παραγωγών ή Αγροτικών Εταιρικών Συμπράξεων.

Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της ορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα, ήτοι:

  • για μεγάλες επιχειρήσεις, στο ποσό των 500.000 ευρώ
  • για μεσαίες επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς στο ποσό των 250.000 ευρώ
  • για μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 150.000 ευρώ
  • για πολύ μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 100.000 ευρώ
  • για τις Κοιν.Σ.Επ, τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ) και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις, στο ποσό των 50.000 ευρώ.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως 30 Ιουλίου 2021.

Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών & Μικρών Επιχειρήσεων

Ο προϋπολογισμός για αυτό το καθεστώς ενίσχυσης ανέρχεται στα 405 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 400 εκατομμύρια ευρώ αφορούν στα είδη ενίσχυσης της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης και προέρχονται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων και τα 5 εκατομμύρια ευρώ αφορούν στο είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής.

Απευθύνεται σε επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζόμενους και ο ετήσιος κύκλος εργασιών και/ή το σύνολο του ενεργητικού τους  δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ.

Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στο συγκεκριμένο καθεστώς ενίσχυσης είναι:

  • για μικρές επιχειρήσεις,  το ποσό των 150.000 ευρώ
  • για πολύ μικρές επιχειρήσεις, το ποσό των 100.000 ευρώ

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως 30 Ιουλίου 2021.

Εφαρμογή στον τουριστικό τομέα

Η επιδότηση επιχειρήσεων του τουριστικού τομέα μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο και ειδικότερα από την προκήρυξη των νέων καθεστώτων ενισχύσεων. Κατασκευή νέων ξενοδοχείων καθώς και επιδότηση υφιστάμενων μονάδων με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις είναι εφικτή. Αναλυτικότερα, ενισχύονται επενδυτικά σχέδια σχετικά με:

  • Ίδρυση ή επέκταση ξενοδοχείων, τουλάχιστον 3 Αστέρων.
  • Εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής, τουλάχιστον 3 Αστέρων, αφού παρέλθει πενταετία από την έναρξη λειτουργίας της μονάδας (έκδοση σήματος λειτουργίας) ή από την ημερομηνία που αναφέρεται στην απόφαση ολοκλήρωσης της προηγούμενης επένδυσης εκσυγχρονισμού ολοκληρωμένης μορφής της μονάδας, (εφόσον τμήμα της εντάσσεται στο εξεταζόμενο επενδυτικό σχέδιο).
  • Επέκτασης και εκσυγχρονισμού ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους, με την προϋπόθεση ότι στο διάστημα διακοπής δεν έχει γίνει αλλαγή χρήσης του κτιρίου και ότι μέσω της επέκτασης ή του εκσυγχρονισμού ολοκληρωμένης μορφής και εφόσον ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε 3 Αστέρια.
  • Ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό Camping, τουλάχιστον 3 Αστέρων.
  • Ίδρυση και εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων εντός χαρακτηρισμένων παραδοσιακών ή διατηρητέων κτιρίων, τα οποία ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τουλάχιστον 2 Αστέρων.
  • Εγκαταστάσεων Ειδικής Τουριστικής Υποδομής (συνεδριακά κέντρα, γήπεδα γκολφ, τουριστικοί λιμένες, χιονοδρομικά κέντρα, θεματικά πάρκα, εγκαταστάσεις ιαματικού τουρισμού όπως μονάδες ιαματικής θεραπείας, κέντρα ιαματικού τουρισμού – θερμαλισμού, κέντρα θαλασσοθεραπείας, κέντρα αναζωογόνησης-spa, κέντρα προπονητικού αθλητικού τουρισμού, ορειβατικά καταφύγια, αυτοκινητοδρόμια).
  • Ίδρυση ξενώνων φιλοξενίας νέων, εφόσον οι δικαιούχοι είναι συνεταιρισμοί ή Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.).
  • Ίδρυση ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας (condo hotels), όπως ορίζονται στον ν. 4276/2014 (Α’ 155), υπό την προϋπόθεση ότι η μεταβίβαση ή η μακροχρόνια μίσθωση ενισχυόμενων τμημάτων αυτών λαμβάνει χώρα μετά τη λήξη της τήρησης των μακροχρόνιων υποχρεώσεων του φορέα της επένδυσης.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις

Share your thoughts