pool in the evening, palm tree

”Νέα κανονικότητα” και τουρισμός

Οι επιπτώσεις του COVID-19 στον κλάδο του τουρισμού αναμένεται να είναι ιδιαίτερα έντονες, ίσως οι πιο ισχυρές από όλους τους τομείς δραστηριότητας στη χώρα, μιας και έχει ως επίκεντρο του τον ίδιο τον άνθρωπο και την ευζωία του.

Η τρέχουσα περίοδος (ακόμη είμαστε στην εξέλιξη του φαινομένου…) αποτελεί ίσως από τις δυσκολότερες καταστάσεις που βιώνει ο πλανήτης στη σύγχρονη ιστορία του μιας και η πανδημία επηρεάζει όλα τα κράτη, ανεξαρτήτως οικονομικής ή κυρίαρχης επιρροής.

Μετά την άρση των μέτρων

Η επόμενη μέρα για τον τουρισμό απαιτεί τη μέγιστη δυνατή συνεργασία καθώς και τη συντονισμένη συμβολή όλων των εμπλεκομένων στην αλυσίδα αξίας του. Στον πιο σημαντικό πυλώνα της Ελληνικής οικονομίας, είναι σημαντικό όλοι οι εμπλεκόμενοι να δείξουν την απαραίτητη αλληλεγγύη ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα κατάρρευσης και να υπάρξει ομαλή μετάβαση στην επόμενη μέρα.

Υπάρχουν σημαντικές εν εξελίξει έρευνες σχετικά με την ανακάλυψη θεραπειών, αλλά και του πολυπόθητου εμβολίου το οποίο θα βάλει τέλος στη δύσκολη αυτή κατάσταση. Παρόλα αυτά και μέχρι να συμβεί αυτό, καθολική διακοπή της τουριστικής δραστηριότητας δε θα υπάρχει, μιας και  η διάθεση των ανθρώπων να ταξιδέψουν θα οδηγήσει στην έναρξη, δειλά στην αρχή, της τουριστικής δραστηριότητας παράλληλα με τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων μετακίνησης.

Ο τουρισμός είναι μια δραστηριότητα που καλύπτει την ανθρώπινη επιθυμία  για αναψυχή, ανακάλυψη νέων τόπων και εμπειριών, ξεκούραση, ψυχική ανάταση. Πολύ περισσότερο τώρα, μετά την μακρά περίοδο του εγκλεισμού που βίωσαν και βιώνουν οι περισσότεροι λαοί στον πλανήτη, ο άνθρωπος θα εκδηλώσει ξανά την επιθυμία του για νέα ταξίδια και νέες εμπειρίες. Η πανδημία αυτή όμως έχει φέρει έντονα το στοιχείο του φόβου σε όποιον επιθυμεί να μετακινηθεί, ο οποίος όμως δεν θα πρέπει να νικήσει τη διάθεση για περιήγηση και για νέες εμπειρίες σε τουριστικούς προορισμούς.

“Νέα κανονικότητα”

sezlong

Η εξαιρετική επίδοση της χώρας μας στη διαχείριση της υγειονομικής αυτής κρίσης είναι δυνατόν να κεφαλαιοποιηθεί από τις επιχειρήσεις του τουρισμού. Το αίσθημα ασφάλειας είναι ένα από τα κυριότερα ζητούμενα στη “νέα κανονικότητα” του κλάδου και το οποίο θα πρέπει εδραιωθεί και να επικοινωνηθεί. Για να εμπεδωθεί όμως,  απαιτείται η τήρηση όλων των υγειονομικών παραμέτρων εκατέρωθεν για τους οικοδεσπότες και για τους επισκέπτες, αλλά και για όλους όσους εμπλέκονται στην αλυσίδα αξίας του τουρισμού, όπως τονίστηκε και στην αρχή.

Τα ξενοδοχειακά καταλύματα και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια είναι οι κατεξοχήν υποδομές οι οποίες μπορούν να διασφαλίσουν τα επίπεδα ποιότητας και ασφάλειας για την υποδοχή των επισκεπτών και αυτά τα οποία σηκώνουν το «βάρος» της επανεκκίνησης της τουριστικής δραστηριότητας. Υπάρχει, λοιπόν, ανάγκη για τη στήριξή τους, καθώς και των εργαζομένων τους, ώστε να καταστεί εφικτή η βελτίωση των τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών, με ενδεχόμενη ενσωμάτωση νέων, λόγω της “νέας κανονικότητας” στον τουρισμό όπως θα έχει διαμορφωθεί τουλάχιστον για αυτή τη τουριστική σεζόν. (Βλέπε σχετική αρθρογραφία: εδώ)

Στα πλαίσια αυτά, η διασφάλιση της τήρησης των κανόνων υγιεινής των εργαζομένων και των επισκεπτών είναι επιβεβλημένη, ενώ η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών πρέπει να βασίζεται σε συγκεκριμένα πρότυπα τα οποία θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των επισκεπτών.

Για την ομάδα Tourism Experts, Καρακίτσιος Απόστολος

Δείτε περισσότερα για την ομάδα μας εδώ και μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας

Share your thoughts